Reisebrev fra Strasbourg

  Ajla med venner foran katedralen i Strasbourg

Reisebrev fra Strasbourg – Gymnase Jean Sturm – Frankrike


Mitt navn er Ajla Tikvesa, jeg er 25 år gammel og kommer fra Sandnes, Rogaland. Jeg er nyutdannet lektor og ble ferdig med masteren min sommeren 2017. Med dette markerte det slutten på min skolegang, og jeg var for første gang fri til å starte noe helt nytt. Jeg tenkte lenge på å skaffe med en fulltidsjobb på en videregående skole og kjøpe en leilighet. Men samtidig så følte jeg at jeg hadde gått glipp av noe ved å ikke ha studert et år i utlandet tidligere. Jeg har lenge drømt om å flytte til et annet land for å oppleve en annen måte å leve på.


Jeg valgte å ta kontakt med NEVO og EVS etter å ha blitt anbefalt dem av min kusine som reiste gjennom organisasjonen for 10 år siden. Etter en del søknader fikk jeg tilbud om en stilling i Strasbourg som innebar å jobbe med ungdom på en videregående skole. Jeg visste ikke stort annet om prosjektet og hadde ikke helt oversikt om hva jeg hadde i vente. Jeg fikk beskjed om at prosjektet handlet om ”utveksling av kulturer”, noe som betydde at jeg skulle lære om Frankrike fra elevene jeg jobbet med og de til gjengjeld skulle lære om Norge via meg. Jeg tenkte at dette hørtes ut som en veldig kjekk stilling og som bonus så kunne jeg også lære fransk!Artikkelen fortsetter under bildene.Jeg takket ja til stillingen og fikk tilsendt en del dokumenter som skulle signeres og jeg måtte i tillegg sende dem kopi av pass og fødselsattest (oversatt til fransk). Det var en lang prosess, men jeg fikk god hjelp av NEVO og av mottaker-organisasjonen min i Frankrike, Service Civique. Etter alt var gjort fikk jeg flyttedatoen min og jeg var klar til å starte et nytt liv i Frankrike.


Første dagen møtte jeg en av jentene jeg skulle dele bolig med. Vi ankom Strasbourg samtidig og delte en taxi til vårt nye hjem. Der ble vi møtt av tre andre jenter som vi skulle bo med. Vi var alle internasjonale og alle kom fra forskjellige land. Første uken var den vanskeligste for meg. Jeg tenkte mye på valget mitt om å flytte og hvorfor jeg ikke bare kjøpte meg den leiligheten i Sandnes og startet å jobbe. Norge virket plutselig ikke så kjedelig og hverdagslig lenger. 


Heldigvis varte hjemlengselen kun to uker før jeg fant meg til rette her i Strasbourg og på den nye jobben min i Jean Sturm. Jeg har frihet til å gjøre hva jeg ønsker med elevene, om det er kunst og håndverk eller språkkurs. Folkene jeg jobber med er kjempehyggelige og imøtekommende. Etter tre måneder har jeg fått mange gode venner blant kollegaer og blant andre volontører i Strasbourg. Vi møtes ofte for filmkvelder eller for en matbit. 


Penger har ikke vært noen problem for min del ettersom skolen jeg jobber for betaler for det meste. Jeg får en viss sum av Service Civique hver måned og i tillegg så får jeg ekstra penger for mat, sykkel, franskkurs ol. av Jean Sturm. Leiligheten er også selvfølgelig helt gratis! 


Jeg har hatt en kjempe opplevelse både med søkeprosess og med opphold. Å flytte til utlandet er noe jeg alltid har ønsket å gjøre, men som jeg rett og slett ikke turte å gjøre. Det var alltid noe som kom i veien for drømmen. Jeg er utrolig glad for at jeg valgte å reise og kan varmt anbefale EVS og NEVO til alle som ønsker å dra.         


Velkomstseminar med Service Civique i Strasbourg