Hvordan bli volontør

HVORDAN BLI VOLONTØR - 6 trinn


Etter å ha lest om Solidaritetskorpset har du kanskje tenkt at dette er noe for deg? Da er det bare å komme i gang med søknadsprosessen. Ved første øyekast kan denne kanskje virke avskrekkende, men det viktigste er å begynne i riktig ende og ta et skritt av gangen.

1) Tenk over din motivasjon


For å komme enklere i gang med søknadsprosessen kan det være lurt at du setter av litt tid til å tenke over hva som er din motivasjon.


Er det viktigste for deg hva slags type prosjekt du skal jobbe på? Eller er du mer opptatt av landet og språket? Kanskje kan du noen språk fra før, eller har lært det på skolen?

Selv om det ikke er noen krav om språkkunnskap for å kunne reise ut, er det en stor fordel å ha med seg litt språkferdigheter i bagasjen.

2) Senderorganisasjon


Det neste steget i retning av å bli volontør, er å finne en sendeorganisasjon i Norge. En sendeorganisasjon kan gi deg informasjon om hvordan finne et vertsprosjekt, bistår deg i den formelle  biten av søknadsprosessen, og holder kontakten med deg mens du er ute som volontør. 


NEVO bistår gjerne som senderorganisasjon. Ikke nøl med å ta kontakt med oss!


Hvis vi er din senderorganisasjon vil du få tildelt en person som er din «senderkontakt». Det vil si en person som følger deg opp under hele prosessen. Dersom det er mulig vil vi finne en senderkontakt som kjenner landet du ønsker å jobbe som frivillig i.

3) Vertsorganisasjon


Så snart du har funnet en sendeorganisasjon, kan du begynne å søke på vertsprosjekter.


Det vil si organisasjonen der du skal jobbe som frivillig.  For å kunne finne et prosjekt må du registrere deg i databasen til Det europeiske solidaritetskorpset.


I denne databasen kan du finne organisasjoner som har prosjekter du ønsker å delta i. I basen kan du søke på land, by eller tema for å snevre inn søket og finne et prosjekt som passer for deg. Du kan også sjekke listen over organisasjoner på ungdomsportalen.

4) Sende søknader 


Når du har funnet det rette prosjektet kan du i samarbeid med oss sende inn CV og motivasjonsbrev. Deretter er det bare å vente på svar.5)Når du har fått ja fra en organisasjon:


Neste skritt avhenger av om organisasjonen du skal reise til allerede har søkt om støtte.


Hvis organisasjonen som ønsker å ta deg imot allerede har søkt om støtte, så kan du i samarbeid med senderorganisasjonen og vertsorganisasjonen begynne forberedelsene til avreise.


Hvis organisasjonen må sende inn søknad om støtte så kan dette ta litt tid.  Da vil du tidligst kunne reise tre måneder etter søknadsfristen. Derfor anbefaler vi deg å starte søknadsprosessen seks måneder før ønsket utreisedato.

6) Ut på tur aldri sur

 

Når det endelige klarsignalet kommer, kan du bare begynne å glede deg!


Planlegging av reise, forberede deg på kulturforskjellene og kanskje snakke med noen som har vært volontør i akkurat ditt prosjekt tidligere?


Vi vil bistå deg i tiden før avreise i form av et koordinasjonsmøte.